1.
Kumpulan dan Jenis Makanan
Karbohidrat
Karbohidrat menyediakan
sumber tenaga yang utama yang diserap segera ke dalam sistem tubuh manusia.
Karbohidrat menyumbangkan kira-kira 50% daripada pengambilan tenaga yang
diperlukan oleh tubuh manusia. Karbohidrat terdiri daripada gula (gula, glukos,
sirap, madu, laktos), kanji (tepung gandum, kanji, kentang, ubi kayu).
Karbohidrat banyak terdapat dalam bijiran seperti beras, gandum, dan
sepertinya.
Protein
Protein mengandungi
beberapa zat seperti asid amino. Protein kelas pertama kebanyakannya boleh
diperolehi daripada haiwan. Sementara protein sayuran pula mengandungi protein
kelas kedua dan sedikit protein kelas pertama.
Lemak
Lemak menyediakan
lebih dua kali ganda nilai kalori yang diperolehi daripada karbohidrat dan
menjadi sumber utama lemak tubuh. Sebenarnya lemak penting kepada manusia
kerana merupakan tenaga yang tersimpan di dalam tubuh yang diperlukan untuk
menjalankan sebarang aktiviti.Selain itu,lemak berperanan sebagai penebat
dengan menghalang haba keluar daripada badan dan membantu memanaskan badan
apabila seseorang terdedah kepada suhu persekitaran yang terlalu sejuk.
Pengambilam lemak yang berlebihan boleh memudaratkan kesihatan badan.Hal ini
kerana lemak yang tidak digunakan akan disimpan dalam badan dan menyebabkan
berat badan bertambah dan menjadikan seseorang itu gemuk.Lemak yang berlebihan
juga boleh menyebabkan saluran arteri tersumbat dan menyebabkan penyakit
jantung koronari.
Galian
Zat galian yang
mengandungi kompaun bukan organik yang penting kepada pemakanan manusia. Ia
berperanan dalam pembentukan struktur tulang dan unsur yang diperlukan dalam
tisu organik dan cairan badan seperti hemoglobin darah. Zat mineral banyak
terdapat dalam susu dan telur. Ia juga banyak terdapat dalam buah dan sayuran.
Vitamin
Vitamin adalah
bahan kimia yang terkandung dalam kebanyakan makanan. Ia membantu tubuh
mengurai dan menggunakan unsur asas makanan, protein, karbohidrat dan lemak.
Sesetengah vitamin turut terbabit dalam penghasilan sel darah, hormon, bahan
genetik dan kimia dalam sistem saraf. Tidak seperti karbohidrat, protein dan
lemak, vitamin dan mineral tidak membekalkan kalori tetapi membantu badan
mendapatkan tenaga dari tubuh. Maka pengambilan protein amat penting untuk
kesihatan tubuh badan.
Serat
Serat atau
serabut dalam diet permakanan membantu penghadaman dan mengelak sembelit.
Sayuran dan buah segar (termasuk buah kering) dan bijiran merupakan sumber
serat penting. Untuk meningkatkan kebaikan serat, amat penting untuk minum
banyak air.
Pilihan Makanan Sihat
Kita
memerlukan makanan yang kaya dengan nutrien untuk membesar dengan baik,
bertenaga dan sentiasa sihat. Kita hendaklah mengambil sarapan, sajian makanan
tengah hari dan sajian makan malam.
No comments:
Post a Comment